IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските спецслужби с нови данни за Кримския мост - експлозивите са минали през Русе

Арестувани са осем души, свързани с взрива, от които петима са руски граждани

12:44 | 12.10.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Крим. Снимка: Архив Ройтерс
Крим. Снимка: Архив Ройтерс

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) представи нови данни за взрива на Кримския мост, които отново замесват България. Пред държавната информационна агенция ТАСС спецслужбите посочват, че експлозивите са били транспортирани от пристанището в Одеса до Русе през август.

Доставени са общо 22 палета с тегло 22 770 килограма експлозив по договор между русенската компания Baltex Capital и регистрираната в Киев "Транслогистик УА".  След това товарът е бил натоварен на камион, транспортиран с ферибот до грузинското пристанище Поти.

Справка в Търговския регистър показва, че в България няма регистрирана фирма с такова наименование. Има две фирми с наименование "Балтекс", свързани с текстилната индустрия, чийто собственик е гръцкият гражданин Николаос Харакидис. Те са и регистрирани в гр. Белово (Пазарджишка област) и с. Струмани (Благоевградска област). В предмета на дейност на едната от тях присъства и внос/износ на стоки.

Проверката на българските служби за сигурност преди ден показаха категорично, че камионът, който се взриви на Кримския мост, никога не е бил в България.

От ФСБ разказват още, че от 29 септември до 3 октомври експлозивът е бил съхраняван в складове на "Трансалиянс" в Ереван, а след това документите му са оформени за доставка до компания "Лидер" с регистрация в Москва. След това обаче документите се променят и камионът се насочва към "ТЭК - 34", несъществуваща компания в Крим. Шофьор на камиона е Махир Юсубов.

Служител на тайните служби на Украйна е помагал за безпроблемното преминаване на всички проверки на камиона.

Кримският мост в момента е важна част от логистичната верига на Русия към южния фронт и преминаването през него се контролира строго, включително и чрез рентген на всички товари. На този етап руските власти не коментират как този камион, натоварен с над 22 хил. килограма експлозив е преминал тази проверка.

По време на разследването вече са задържани осем души, петима от които граждани на Русия, които са участвали в подготовката на терористичния акт. Установени са поне 12 души, които са съпричастни със случилото се, допълват оттам. Според основната версия взривът на Кримския мост е по поръчение на ръководителят на Службата за сигурност на Украйна Кирило Буданов.

При взрива беше повредено едното автомобилно платно на моста и засега тежкотоварният трафик още не е възстановен. Железопътното движение е възстановено, коментират още руските институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
baybay11
преди 1 година
До: Alex Silver ''....България винаги е снабдявала терористите с оръжия....'' С една поправка- СОЦИАЛИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ снабдяваше терористите с оръжие. Докато ние- наивните ученици в нея, СЪБИРАХМЕ ПАРИЧКИ И ХИМИКАЛКИ ЗА ''БРАТСКИТЕ АФРИКАНСКИ НАРОДИ''...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
България винаги е снабдявала терористите с оръжия. Келепир има в тази работа. В Сирия много пъти видяхме складове на ИДИЛ, натъпкани със сандъци, маркирани със знаците на български военни заводи. Сега вместо да се гордеем, че отново подпомагаме братята терористи от Бандерландия, се свихме като мишки. И без това половината от наемниците в укрия са от терористичните формирования в Сирия. Защо да не ги подпомагаме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Zlato
преди 1 година
Пак не стана ясно. Гълъб довечера да обясни отново, че нещата се оплетоха тотално. Камион ли е било, контейнер ли е било, бомба ли, фолио ли. Важното е, че държавата бди: По думите му товарът е пътувал от Украйна през Румъния за Бургас. Той не знае какво се е случило с контейнера след това. .... https://dnes.dir.bg/obshtestvo/balgarskite-sluzhbi-izzeha-dokumenti-ot-ruse-za
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
До: baybay11Да бе. И на мен ми е много странно как украинец казва на българските митници какво да пускат и какво не като не са нито в НАТО, нито в ЕС. Голяма загадка е това: "Украйна не е държава- член на ЕС и НАТО- интересно, как така- според кремъл- украински правителствен служител е подпомагал липсата на проверка на товара на камиона в България".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
Абсолютни лъжи и клевети за България.Цекта на рашистите в кремъл е България да НЕ влезе в Шенген.Украйна не е държава- член на ЕС и НАТО- интересно, как така- според кремъл- украински правителствен служител е подпомагал липсата на проверка на товара на камиона в България;0 Аве, рашисти- какво да ги правиш-да когато и да хване човек един калашник, за да им попее ''уше'', няма да сбърка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още